‘Guide til din sommerferie i Danmark’ 
Artikel l 11.06.2020

Guide til din sommerferie i Danmark

A
Aktuelt
Artikel l 11.06.2020
3 min
Niels Christensen
Coronakrisen har sat vores liv, drømme og planlægningsmuligheder på standby for en stund. Sommeren står for døren, og selvom der nok ikke bliver mulighed for de store charterferier, lange roadtrips eller jordomrejser, er der stadig rig mulighed for at få sig en på opleveren herhjemme i Danmark. Her får du en guide til hvordan.

Skrevet af

Julie Steenbuch Holt

Journalist

Mange af os er blevet tvunget til at ændre vores sommerferieplaner eller skulle planlægge dem på en lidt anden måde, end vi først havde forestillet os. I Danmark er samfundet lige så stille ved at åbne igen; men globalt er corona-pandemien langt fra overstået, og det er svært at sige, hvornår vi kan krydse landegrænser på normal vis igen.

Men fortvivl ej. Der er masser at tage sig til herhjemme. Jon Sundby er professor ved Center for Oplevelses- og Turismeforskning på ISE, RUC, og han kommer her med sit bud på, hvordan man kan holde en ferie i Danmark, der både er studievenlig, forskånende for pengepungen, oplevelsesrig og god for miljøet.

For det første kan man komme rigtig langt med tog, cykel og gåben. Man kan for eksempel tage sin cykel med i toget, og mange steder er der lokale busser, der kan fragte én videre. Og selv hvis man vælger at tage bilen, er det mere klimavenligt end at flyve, slår Jon Sundbo for det første fast.

Derudover er der meget at opleve i Danmark. Jon Sundby mener ikke, at det behøver være høje bjerge eller eksotiske fortællinger, men det kan til gengæld være ganske afstressende – hvilket mange studerende måske kan have godt af.

Her er Jon Sundbos forslag til ferie i Danmark:

Ø-hop i Danmark: Der er mange, og forskellige, øer i Danmark. Lige fra Bornholm over Anholt til Lyø. Man kan komme dertil med færge og cykle rundt. På de mindre øer kan man opleve dem ved at gå rundt.

»Storby-ferie« i Danmark: Prøv at opleve Århus, Næstved, Kolding, Hjørring, Tønder og andre danske byer som en slags storbyer. Der sker noget i danske byer, og hvis man ikke har været der før, er det interessant at opleve.

Naturen: Der er mange naturområder i Danmark. For eksempel er hele det sydfynske område kønt og idyllisk – og meget af det kan nås på cykel. I den helt anden ende af skalaen er det åbne, vilde og forblæste landskab i Thy med Nationalpark Thy. Her kan man cykle på små veje, hvor der kun kommer få biler. Man kan også vandre i naturen.

Sommerhus: Mange danskere er i sommerhus i år. Måske kan man besøge familie eller venner, der er i sommerhus. Sommerhuslivet er afstressende, og der er ingen krav – medmindre man kan male og slå søm i.

Både og vand: Danmark har meget vand. Ferie i både er også virkelig afstressende. Det kan være sejlbåde i havet eller fjordene – måske kender man nogen, der har en båd, og som kan give en tur. Ellers kan man leje en kano og sejle en heldags- eller flerdagstur; det kan man for eksempel på Susåen ved Næstved. Der er også gamle skibe, som sejler på Roskilde Fjord og Silkeborg Søerne samt alle færgerne til de små øer.

Oplevelsesuniverser: Man kan skabe sine egne oplevelsesuniverser på sociale medier. Find et tema, søg ud i Danmark og læg beskrivelser og billeder på et socialt medie. Det kan for eksempel være Danmarks flotteste solnedgang, det livligste bymiljø uden for universitetsbyerne eller Danmarks grimmeste by (Gedser kunne være et godt bud).

København: Der vil være meget færre turister i København i sommer, så der er plads. Priserne får måske også et dyk nedad.

Sammen nede om hjørnet: Oftest er det vigtigste at være sammen med andre – ikke så meget hvor og hvordan, det foregår. Man kan være sammen lige nede om hjørnet fra, hvor man bor. Det kræver ingen transport – ellers kan man bruge den offentlige transport eller cykel. Man kan også mødes lidt længere væk. Omkring København er der masser af strande og naturområder, parker og andre steder, man kan mødes.