‘RUC’s rusvejledning har over hele universitetslinjen været en succes trods coronapandemi’ 
Artikel l 03.09.2020

RUC’s rusvejledning har over hele universitetslinjen været en succes trods coronapandemi

C
Coronakrisen
Artikel l 03.09.2020
6 min
Foto: Julie Møller Jensen
Selvom COVID-19 har vendt op og ned på dagligdagens gøremål, har det ikke stoppet en masse hårdtarbejdende mennesker i at lave en introperiode på og uden for campus for de nye studerende. Vejen dertil har været lang og fyldt med uvished.

Skrevet af

Katrine Juel Friis

Journalist

På en solskinsdag midt i august fyldes Trekroner station med alle regnbuens farver. Spændte, nye bachelorstuderende har iklædt sig forskellige farver, der symboliserer deres tilhørsforhold til deres gruppe. Introperioden 2020 er skudt i gang, men i år er det anderledes. De nye studerende har mundbind på, holder god afstand, spritter af og holder sig kun til deres eget rushold.

Julie Møller Jensen prøver at spotte mennesker, der ligesom hun selv er iklædt gråt tøj, og slutter sig forholdsvist hurtigt til en gruppe, der flokkes rundt om et skilt med ordene ”SAB-E”. Hun starter på første semester på Roskilde Universitet på den samfundsvidenskabelige bachelor og er en af de nye studerende, der starter en hverdag på Roskilde Universitet under en pandemi.

Tryghed hos de studerende

Som alle andre mennesker, der skal starte et nyt sted, er Julie Møller Jensen også nervøs for og spændt på at påbegynde sin nye uddannelse. Dog lægger hun ikke skjul på, at coronasituationen fyldte meget i dagene op til introperioden.

»Jeg var da nervøs for, om folk overholdt coronareglerne. Om vi for eksempel skulle røre ved de samme kuglepenne, eller om vi skulle lege en leg, hvor vi endte med at stå tæt,« siger hun og tilføjer:

»Men jeg blev hurtigt bekræftet i, at rusvejlederne havde styr på det, og jeg tror ikke, jeg kunne føle mig mere tryg.«

Rammesætning for rusvejledningen

Rusvejledningen på RUC er todelt. I de to første uger af august er der en planlægningsperiode, hvor alle 163 rusvejlederne, 14 personer fra Rusformandskabet og op til fire personer fra Studenterrådet på RUC i år var til stede på campus alle hverdage med overnatninger. Rusvejlederne er opdelt i rusgrupper, som i år har arbejdet og spist sammen uden de sædvanlige rotationer. Rusvejlederne har sovet samme sted hver nat.

I de sidste to uger foregår selve eksekveringen af planlægningsperioden, som også kaldes introperioden, hvor de nye studerende ankommer til campus. I år er introperioden også anderledes. De nye studerende var delt op i hold og fordelt over huse og forskellige dage, så antallet af mennesker i en forsamling ikke oversteg 1 person pr. 4. kvm. i alle lokaler på RUC.

Rusformandskabet og Studenterrådet har sammen udviklet nogle retningslinjer og rammer for Rusvejledningen, som blev sendt ud til hvert institut. I dokumentet fremgår det blandt andet: “I år er særlige COVID-19 hensyn blevet indskrevet i rusvejledernes kontrakter, som vil kræve, at alle rusvejledere overholder alle regeringens retningslinjer og de retningslinjer, vi selv har tilføjet i samarbejde med RUC’s ledelse for at forebygge spredningen.”

Det istemmer Bella Maria Delamotte Brosbøl og Marie Louise Frifelt, der begge er startet på første semester på den humanistiske bacheloruddannelse. De er begge er imponerede over koordineringsarbejdet.

For Bella Maria Delamotte Brosbøl gik bekymringen før studiestart også på, om hendes medstuderende ville overholde coronarestriktionerne og tage et ansvar. Det har de gjort langt hen ad vejen, oplever hun.

»Hvis folk ikke tager det seriøst nok, er rusvejlederne gode til at minde os om det. De går for eksempel rundt til vores sociale arrangementer med en pind på 1 meter, som de stikker imellem os, hvis vi ikke holder afstand,« siger hun grinende.

Tæt dialog

På den anden side af rusvejledningen står et stærkt, frivilligt hold, der har arbejdet hårdt for at få enderne til at mødes. På grund af COVID-19 har de været nødt til at aflyse større arrangementer, hvor alle de nye studerende skulle have haft mulighed for at være sammen. Det har også betydet, at de ikke har kunne mingle på kryds og tværs af holdene og linjerne. Det synes Økonomisk næstforperson for Studenterrådet (SR), Maria Køpke, er ærgerligt, men samtidig en realitet, man må acceptere. Hun har været med fra starten af planlægningen af rusvejledningen i oktober.

»Vi havde alle arrangementer og aftaler om rusvejledningen på plads i marts med administrationen og ledelsen. Så blev RUC lukket ned, og det ændrede alt,« siger hun og tilføjer, at hun har været glad for, at administrationen og ledelsen har været så forestående over for, hvad hun og de andre gør under rusvejledningen.

»Jeg tror ikke, jeg kunne føle mig mere tryg.«

Julie Møller Jensen, 1. semester på den samfundsvidenskabelige bachelor

Rusformandskabet og SR på RUC har i hver uge siden marts været i tæt dialog med RUC’s administration og ledelse for at planlægge en rusvejledning i uvishedens tegn.

Formanden for Rusvejledningen på RUC, Emil Madsen, fortæller, at uanset hvilken information, der blev givet ud om coronasituationen fra myndighederne, var det vigtigt for ham og resten af Rusformandskabet, at introperioden blev til i en eller anden udstrækning. Det krævede mange mandetimer, hvor ti scenarier blev opstillet for, hvordan rusvejledningen kunne se ud.

»Vi tog vores forholdsregler og udarbejdede til hvert møde en backupplan med administrationen,« siger Emil Madsen.

Julie Møller Jensens hold lavede festområder ude i naturen, og så besøgte de hinandens fester med god afstand. Foto: Julie Møller Jensen

Da kalenderen ramte august, var Emil Madsen også meget lettet over, at det overhovedet kunne lade sig gøre. Det samme er Maria Køpke og Organisatorisk Næstforperson for SR Calvin Carlson, som sammen med Maria Køpke har været repræsentant for rusvejlednings-planlægningen for SR.

Calvin Carlson er for første gang med til at planlægge rusvejledningen, og han blev ramt på sin retfærdighedsfølelse:

»Lige efter nedlukningen af RUC tænkte jeg ”Hvorfor lige i år?”, men vi er aldrig nået til et punkt, hvor vi bare havde lyst til at give op,« siger han.

Stort ansvar hos de studerende

Universitetsdirektøren på Roskilde Universitet, Peter Lauritzen, er begejstret over, at de studerende bag rusvejledningen i den grad har taget opgaven på sig. Han fortæller, at han var meget fortrøstningsfuld ved, at de studerende kunne håndtere situationen og også tryg ved at have Rusformandskabet og SR ved roret.

»Jeg har kun fået bekræftet, at der en enorm ansvarlighed og seriøsitet blandt Rusformandskabet og SR, som jeg også kunne tænkte mig at tage med videre i andre situationer med de studerende,« siger han og tilføjer:

»Der er en tradition på RUC for, at de studerende tager et stort ansvar i forbindelse med rusperioden, og det synes jeg er vigtigt at bevare.«

»Rusvejledningen beviser, at de studerende kan tage ansvar og planlægge processer, og det er vi enormt glade for og stolte over.«

Peter Lauritze, Universitetsdirektør på RUC

Klar til at starte

De mange måneders arbejde og forberedelser betaler sig, for ude på den anden side er der kommet nogle nye studerende, der glæder sig til at starte deres dagligdag på RUC.

Bella Maria Delamotte Brosbøl understreger, at introperioden har været det værd, selvom hun har siddet tilbage med lidt dårlig samvittighed over for samfundet og hendes familie i forhold til, at hun kunne bringe smitten med hjem under introperioden:

»Introperioden har været virkelig god; jeg har allerede fået stiftet nogle bekendtskaber nu, og mærket lidt af fællesskabet, som helt klart har højnet min motivation til at starte,« siger Bella Maria Delamotte Brosbøl.

For Calvin Carson er der ingen tvivl om, at det har været den fælles indsats over hele universitetslinjen, der har gjort det muligt at gennemføre rusvejledningen.

»Fra de nye studerende til rusvejlederne og op gennem administrationen til ledelsen har der været forståelse for situationen. Det har været en stor faktor i forhold til, at det overhovedet har kunnet lade sig gøre,« siger han.

Peter Lauritzen udtrykker også, at Rusformandskabet og SR’s formåen med rusperioden lige præcis er det, RUC gerne vil lære de studerende:

»Rusvejledningen beviser, at de studerende kan tage ansvar og planlægge processer, og det er vi enormt glade for og stolte over.«