‘Gangbro genopstår – på et tidspunkt’ 
16.12.2020

Gangbro genopstår – på et tidspunkt

A
Aktuelt
16.12.2020
3 min
Sebastian Winther Danielsen
Broen over Trekroner Allé skal genopbygges, så meget står klart, men det kan tage lang tid, før studerende på RUC og Absalon, samt beboerne i Trekroner, igen kan krydse Trekorner Allé på en gangbro.

Skrevet af

Mette Rolan-Kjærsgaard

Chefredaktør

Efter en voldsom påkørsel af en kranvogn faldt gangbroen over Trekroner Allé i går sammen og spærrede vejbanen. Oprydningsarbejdet er nu næsten overstået, og tilbage står en gabende kløft, der afskærer de mange beboere i området fra hurtig adgang til togstation og indkøb ved Trekroner Torv. Ingen kom noget til ved ulykken.

Roskilde Kommune er nu i gang med at kortlægge ulykken og at indgå en aftale med vognmandens forsikringsselskab. Samtidig er den ødelagte bro nu næsten ryddet fra rabatten og vejbanen. Herefter bliver vragdelen fra broen opbevaret af kommunen med henblik på at blive undersøgt i forsikringssagen.

 

Nu må man nøjes med at vinke til den anden side Foto: Sebastian Winther Danielsen

Først forsikringspenge – så bro

»Først når den forsikringsmæssige del er på plads, og det økonomiske ansvar for den nye bro fordelt, kan byggesagen komme i udbud. Jeg vil mene, at forsikringsselskabet skal betale 100 procent af en ny bro – men nu må vi se. Vi ved først efter nytår, hvor sagen ender,« siger vejchef i Roskilde Kommune, Ivan Hyldested Pedersen.

Efter nytår skal broingeniører undersøge, om fundamentet til broen også er ødelagt, da det kan have stor betydning for prisen på en ny bro. Et prisskilt som Ivan Hyldested Pedersen anslår til at blive på mellem fem og ti millioner. Han gætter på, at en ny bro vil stå klar om et halvt til et helt år. I den periode må gående til og fra området gå udenom. Der er opsat skiltning, og trafiksikkerheden for de alternative ruter undersøges nu.

Universitetsdirektør følger sagen

Universitetsdirektør Peter Lauritzen har været i kontakt med Roskilde Kommune, og universitetet kommer til af følge udviklingen tæt. Han er dog først og fremmest lettet over, at ingen kom til skade.

»Jeg er selvfølgelig chokeret over, at det kan ske – men samtidig lettet over, at det skete på et tidspunkt, det gjorde, så ingen var på broen. Den benyttes selvfølgelig af vores studerende; men den er jo også rigtig vigtig for Trekroner og benyttes af de mange familier i området,« siger han og tilføjer, at RUC nøje følger med i kommunens planer for genetablering af broen.

»Jeg har bedt vores campusafdeling om at kontakte Teknisk Forvaltning i Roskilde Kommune for at følge med i, hvad der sker nu. Og også undersøge, hvorvidt vi skal gøre os nogen sikkerhedsmæssige overvejelser fremadrettet.«

 

Bro var i fin stand

Gangbroen har stået siden starten af 1990’erne. Den er blevet efterset og renoveret løbende – senest i 2015, hvor den også blev påkørt. Her blev nye strækmetalplader monteret på træplankerne, som blev meget glatte om vinteren. Broen er ikke styrtet sammen på grund af svagheder i konstruktionen, og kranvognens fører har overholdt fartgrænserne.

»Der er tale om et hændeligt uheld – det er en regulær forglemmelse, og det kan man nok roligt sige, at chaufføren aldrig gør igen. Vi har ikke noget i øvrigt at udsætte på hans kørsel. Det er bare utroligt heldigt, at hverken andre bilister, chaufføren eller forgængere kom noget til,« siger Martin Bjerregaard, vagthavende fra Midt- og Vestsjællands Politi.