Den 29. marts delte Roskilde Universitet ny information om en delvis genåbning af campus. Her stod der blandt andet, at der vil være kontrollanter på campus, som kan bede om at se det negative testresultat inden for de seneste 72 timer eller dokumentation for tidligere smitte med COVID19 som led i en stikprøvekontrol.
Det fremgår ligeledes, at hvis man ikke kan dokumentere, at man tidligere har været smittet, så skal man være testet, inden man ankommer til universitetet.
Stig Plougmand, der er vicedirektør og campusansvarlig på Roskilde Universitet, fortæller, at universitetet har ansat kontrollanter, der skal hjælpe ved testcenteret på campus, men som også skal udføre stikprøvekontrol.
»Vi er både forpligtiget til det, men synes også, det er rimeligt, at vi udfører stikprøvekontroller. Det sender et signal om, at det er vigtigt at blive testet ofte,« siger Stig Plougmand.
Han forklarer, at stikprøvekontrollen skal finde sted både i bygningerne på Roskilde Universitet, men også udenfor på campus.
Problemet er bare, at de kontrollanter, som universitet har hyret, har fået besked om, at de ikke kan kræve at se en negativ test af de studerende, der befinder sig udenfor på campus.
»Vi kan ikke kræve at se en negativ test af dem, der går rundt på campus. Vi er guides og skal kun minde folk om, at de skal huske at tage en test. Det er derfor, vi om morgenen bare spørger de studerende, der kommer til campus: ”Har I en negativ test?” uden at tjekke, om de har,« siger Khaled Sulaiman, som er ansat som kontrollant.
Han understreger, at han er corona-guide – ikke vagt. Han bekræfter, at de er ansat som guides, hvilket også fremgår af deres selvlysende veste.
»Det er kun i bygningerne, vi har krav på at se en test. Det er derfor kun dér, vi udfører stikprøver,« siger Khaled Sulaiman.
Eyyub Kucukavci, der også er ansat som kontrollant, forklarer, at de vagter, der står på Roskilde Universitet, har faste opgaver på campus.
»Vi er fire vagter. En vagt skal stå ved indgangen til RUC, en skal stå ved testcenteret, en skal stå ved parkeringspladsen, og så er der en vagt, som går rundt i bygningerne på campus. Den vagt tjekker tre tilfældige bygninger for studerende, udfører stikprøver der og skifter så post med en af de andre vagter, der så tjekker tre andre tilfældige bygninger,« siger han.
Men det er bare ikke altid, der sidder studerende i de bygninger, som bliver tjekket.
Eyyub Kucukavci fortæller, at vejlederne mangler en oversigt over, hvor der sidder studerende.
»Vi skal bare tjekke tilfældige bygninger. Vi har ikke fået en oversigt over, hvor der sidder mennesker. I går var jeg igennem fire bygninger, hvoraf tre var tomme,« fortæller han.
Stig Plougmand forklarer, at det ikke giver mening for universitetet at give kontrollanterne en detaljeret og løbende plan over hvilke bygninger, der befinder sig studerende i. Han fortæller, at det er en upraktisk opgave.
Dette til trods for, at flere studerende ikke oplever at få tjekket deres coronatest, når de sidder i universitetets bygninger.
Regeringen har netop udmeldt en ny genåbningsplan. Her fremgår det, at videregående uddannelser nu kan have 30 pct. fysisk fremmøde, dette gælder dog ikke hovedstadsområdet, der har for høje smittetal.
»Vi har netop vendt den nye udmelding internt, og vores vurdering er, at med den viden, som vi har nu og det, der er meldt ud, har det ikke nogen betydning for RUC,« siger Stig Plougmand.
Han bekræfter, at RUC vil fortsætte med deres nuværende procedure, som blev udmeldt den 29. marts.
»Vi kører stikprøver, og det baseres på tillid. Kontrollanterne skal kun udføre stikprøver, og vi er afhængige af og har tillid til, at de studerende opfører sig ansvarligt samt sørger for at blive testet regelmæssigt,« siger Stig Plougmand.
Han lover at følge op på kontrollanternes nuværende praksis for at sikre, at der vil blive udført stikprøvekontrol – også udenfor på campus.