‘Lokal festival skal fremme bæredygtighed’ 
01.10.2021

Lokal festival skal fremme bæredygtighed

A
Aktuelt
01.10.2021
2 min
En helt ny festival i Roskilde samler forskere, kunstnere og praktikere for at løse tidens store udfordringer med klimakrise og social ulighed. Bag begivenheden GRASP står Roskilde Festival i samarbejde med Roskilde Universitet, Roskilde Kommune, Roskilde Festival Højskole og Ragnarock.

Skrevet af

Jesper Marthin

Journalist

Der er kunst, forskning, fællesskab og aktivisme på plakaten, når den nye vidensfestival, GRASP, i november slår dørene op til omkring 70 arrangementer fordelt over tre dage i Roskilde.

Her går forskere, kunstnere og praktikere fra ind- og udland sammen om at tage tidens store udfordringer med klimakrise og social ulighed under behandling. Samtidig vil de involvere festivalgæsterne aktivt i løsningsorienterede perspektiver på emner som kunstnerisk medborgerskab, aktivistisk byudvikling og bæredygtig innovation.

”Vi kalder det en festival for nye idéer, fordi forskere, kunstnere, studerende og nysgerrige deltaere kan lære rigtig meget nyt af hinanden. Corona-pandemien har vendt op og ned på vores hverdag, og klimakrisens omfang er for alvor gået op for de fleste. Lige nu kalder verden på helt nye idéer, og en tværfaglig vidensfestival fyldt med nysgerrige og videbegærlige deltagere er netop et sted, hvor nye idéer kan opstå og inspirere til forandringer,” siger Signe Lopdrup, administrerende direktør for Roskilde Festival.

Den nye festival vil styrke videndelingen mellem forskere, studerende, kunstnere, praktikere og civilsamfundsorganisationer og på den måde inspirere til nye bæredygtige forandringer i hverdagen.

Kunstnere og forskere på tværs

Det omfattende program byder blandt andre på kunstnere som Efterklang, Den Sorte Skole, Jenny Wilson og Dreamers’ Circus, der deltager med performances og talks om deres virke i samspil med deres omverden.

Den græske økonom Giorgos Kallis inviterer til workshop om politisk økologi baseret på idéen om degrowth, og forskerne Silas Harrebye og Stephen Duncombe inddrager festivalgæsterne i kreativ aktivisme, mens Shain Shapiro fra nonprofit-organisationen Center for Music Ecosystems demonstrerer sin model for måling af musikbranchens bæredygtighed.

Arkitekt-kollektivet Public Works opretter en School of Civic Action, som udforsker Musicon-bydelens bæredygtige potentialer, den Berlin-baserede kunstnergruppe Soft Agency væver bogstavelig talt et manifest over vores tid i samarbejde med Musicon-bydelens højskoleelever, og lydkomponisten Lars Greve udforsker det resonerende rum i en ni meter høj dome-konstruktion.

Forskningskonference skal åbne for dialog mellem forskere og festivaldeltagere

RUC’s bidrag til programmet er en forskningskonference, der er organiseret i fire spor med hver deres faglige tovholdere, under overskriften ’Sustainable Governance and Innovation in Turbulent Times’.

”Med GRASP prøver vi kræfter med at forbinde videnskab, kunst og kultur i et nyt fælles format. Som del af festivalen afholder RUC blandt andet en videnskabelig konference, hvor vi undervejs åbner dørene for dialog mellem forskere og festivaldeltagere om bæredygtighed, demokrati og forandring. Det handler ikke bare om at formidle forskningsresultater. Vi skal sammen med festivaldeltagerne udforske, hvordan forskningen kan inspirere og bidrage til engagement og fælles problemløsning i en turbulent verden,” siger Peter Kjær, prorektor ved Roskilde Universitet.

Oplevelserne foregår inden- og udendørs i den kreative bydel Musicon beliggende i den sydlige del af Roskilde, som blandt andet er hjemsted for Roskilde Festival Højskole, museet Ragnarock og egnsteatret Aaben Dans, som alle er involveret i GRASP. Desuden favner området gallerier, øvelokaler, skatepark og masser af kreative butikker, startup-virksomheder og foreninger.

GRASP

Vidensfestivalen GRASP finder sted 18.-20. november.

Partoutbilletter koster 995 kroner, mens endagsbilletter koster 500 kroner. Studerende kan købe partoutbilletter for 600 kroner og endagsbilletter for 300 kroner.

De 1.500 billetter kan købes på festivalens hjemmeside, graspfestival.dk, hvor du også kan læse mere om festivalen.