‘Q&A med Gry Jexen: »Det var der, hvor brikkerne faldt på plads og fra da af vidste jeg bare, at jeg skulle være historiker«’ 
27.10.2021

Q&A med Gry Jexen: »Det var der, hvor brikkerne faldt på plads og fra da af vidste jeg bare, at jeg skulle være historiker«

A
Aktuelt
27.10.2021
4 min
Hun har omkring 57.000 følgere på sin Instagram-profil ”Kvinde kend din historie” og er netop aktuel med bogen af samme navn. De sidste par måneder er kvinden bag, Gry Jexen, kommet på manges læber; hendes bog går som varmt brød og blev allerede udsolgt efter få dage.

Skrevet af

Matilde Gottschalck Næblerød

Journalist

Selvom hun har meget om ørerne for tiden, havde hun tid til en snak om sin tid på RUC, hvor hun læste Historie samt Pædagogik & Uddannelsesstudier.

Hvad er succes for dig?

Hun hælder vand op i sit glas, imens hun griner; hun synes det er et svært spørgsmål. Der er pause i et stykke tid, det er allerede tydeligt ved første spørgsmål, at Gry er eftertænksom.

»Jeg har ikke tænkt over det så direkte, men det er da klart, at jeg har oplevet succes på en ret vild måde de sidste tre år. Det startede jo med, at jeg fik en ide, førte den ud i livet og fik succes med den. Men succes for mig er at lykkedes med noget, som man har passion for og have sig selv med i det. Jeg har aldrig gjort noget bare for at blive kendt eller få succes, det har aldrig været et endemål for mig. Succes for mig er, når jeg selv er glad for det, jeg laver; når jeg vågner hver morgen og slet ikke kan vente med at gå i gang med arbejdet.«

 

Du er aktuel med bogen ”Kvinde kend din historie”, hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?

»Mit arbejdsliv er virkelig varieret, men jeg har perioder med mange podcastoptagelser. I disse perioder har jeg læsedage hjemme med ro og fordybelse samt optagedage i København, hvor jeg typisk også har nogle samarbejdsmøder. «

 

Hvor kom inspirationen til din bog og Instagram fra?

»Omkring starten af 3. semester vidste jeg, at jeg skulle formidle historie. Det blev jeg hurtigt opslugt af, og jeg synes, DR’s historiedokumentarer var enormt spændende. Ret tidligt begyndte jeg at opsøge mine forbilleder inden for faget. Jeg opsøgte Liv Thomsen, som er en stor historieformidler og fortalte hende, at jeg læste historie og gerne ville være som hende. Senere hjalp hun mig med at få en praktikplads på DR.«

 

Gry griner lidt ved minderne og fortæller videre:

 

» Da jeg oprettede profilen på Instagram under navnet ”Kvinde Kend Din Historie”, var det fordi, jeg, som de fleste andre humanister, kom ud på den anden side uden et job. Kultur og mediebranchen er meget hård at sparke døren ind til, hvis man ikke har særligt meget erfaring, hvilket mange ikke har, når de er nyuddannet. Det er en kritisabel ond cirkel, man som nyuddannet træder ind i. Der burde sættes krav til arbejdsmarkedet og virksomheder om, at man hver anden eller tredje gang skal ansætte en nyuddannet. Man kan jo ikke både være nyuddannet og have en masse erfaring! Jeg synes, vi bliver nødt til at tænke i et arbejdsmarked, hvor der er en større rummelighed og ansættelser som passer til nyuddannede.

 

Helt grundlæggende startede jeg min profil på Instagram, fordi jeg skulle have erfaring med at blive ansat og få et job. Instagram lå lige til højrebenet, og jeg så det som en øvelse i at formidle, hvilket ret hurtigt endte med at blive mit arbejde. Jeg tænker også, at jeg jo er et godt eksempel på, at nyuddannede har nogle fede ting at bringe til bordet. «

 

Med et smil på læben og lidt grinende tilføjer Gry:

 

» Det er jo ikke fordi, jeg vil blære mig, det forstår du godt ikke? Det skal forstås som en kommentar til, at vi nyuddannede faktisk godt kan bidrage. Der er brug for nyuddannede, vi har en masse ressourcer, som der er brug for; vi kan tænke nyt og kommer med en særlig energi, som mange med erfaring ikke har.«

 

Hvordan bruger du det, du har lært på RUC, i dit arbejde?

»Fagligheden på RUC er virkelig høj, men noget af det mest essentielle, du lærer på RUC, er at indgå i grupper og samarbejde. Det kan godt være hårdt, især det med at danne nye grupper så tit og finde ud af, hvad man hver især kan byde ind med. Selvom det til tider har været hårdt, har jeg kunnet bruge det så meget i mit arbejdsliv! Jeg tror også, det er vigtigt, at man tidligt på RUC indgår i en gruppe og er fælles om en større og længerevarende proces, som fylder meget. Det gjorde det også lettere for mig, da jeg skulle skrive speciale. Det er en stor kvalitet på RUC, at man meget tidligt skal skrive store projekter med et stort omfang af empiri, kildemateriale og litteratur.«

 

Der er stille i par sekunder; Gry tænker lidt og uddyber:

 

»Man bliver også nødt til at gå menneskeligt ind i gruppearbejde; tit, når vi havde gruppearbejde, så var der nogle med kærestesorger eller nogle, der kom ud for et eller andet i deres liv, som gjorde, at de havde mindre fokus på projektet. Det kunne være ret hårdt, men så løftede vi i flok, hvilket jo også var ret rørende.«

 

Hvorfor faldt valget på RUC?

»Jeg har altid gerne villet være sangerinde, men har også altid haft en boglig side. RUC er det bedste sted, hvis man er lidt usikker på, hvad man vil læse, men dog er sikker på, at man gerne vil dygtiggøre sig inden for et naturvidenskabeligt, humanistisk eller samfundsfagligt udgangspunkt. Det betød enormt meget for mig, at jeg kunne famle lidt i starten og være usikker på, hvad jeg ville læse. Det tror jeg også er en vigtig grund til, at jeg i dag står her i min karriere. Den måde, jeg som ung og forvirret blev introduceret til de forskellige fag på, det var altafgørende for, at jeg blev på RUC, fordi jeg synes, vi fik lov til at mærke os selv i de forskellige fag. Jeg har altid valgt med hjertet, så da jeg havde jeg mine første dimensionskurser og specialkurser om filosofi, historie og pædagogik, var jeg solgt. Det var ud fra disse fag, at jeg valgte min bachelorkombination.«

 

Minderne om de første dimensionskurser sætter tankerne i gang hos Gry:

 

»Jeg må indrømme, at det virkelig var nogle dygtige undervisere på Historie samt Pædagogik & Uddannelsesstudier. Selvfølgelig kan jeg kun snakke på egne vegne, men sikke et utroligt engagement og villighed de havde til at give de studerede plads! Man turde sige noget og spørge om alt muligt, det var et meget trygt rum under forelæsningerne, selvom der sad 60 andre studerende. «

 

 

Hvad overraskede dig, da du begyndte på RUC?

»Jeg var 21 år, da jeg startede. Man bliver ikke taget i hånden på universitetet, som man gjorde i gymnasiet. Man skal selv sørge for at planlægge sin tid, og jeg brugte da lige et par måneder på at forstå, hvor meget man skal forberede sig til forelæsningerne og sætte nogle dage af til at læse, for at få mest ud af undervisningen. «

 

Gry tænker lidt, og kommer med et eftertænksomt suk.

 

»Det er jo så mange år siden, men jeg mindes, at jeg i starten blev irriteret over, at nogle kom gennem RUC på bekostning af andres arbejde i gruppen. Dem, som ikke bidrager til projektet, men alligevel scorer et 10-tal som resten af gruppen. Et familiemedlem fortalte mig, at det jo var ris til egen røv, at det er vigtigt at læse for at blive klog og ikke for at få en god karakter. Der følger også en masse ansvar med ved at gå på et universitet, eksempelvis når man må fortælle sit gruppemedlem på en ordentlig måde, at vedkommende bliver nødt til at stå til ansvar for projektet.«

 

Hvilket minde fra din studietid står klarest?

»Mit første specialkursus i historie, der havde vi en historiker, som hedder Henrik Jensen. Han har skrevet bogen Ofrets Århundrede, som vi skulle læse. Fra første sekund Henrik Jensen åbnede munden, var jeg fuldstændig solgt til historiefaget. Det var der, hvor brikkerne faldt på plads og fra da af vidste jeg bare, at jeg skulle være historiker. Den forelæsning i 2011 står lysende klar for mig. Jeg kunne slet ikke holde op med at læse, og sådan har jeg faktisk haft det lige siden. «

 

Gry tilføjer grinende:

 

»Du drømmer ikke om, hvor mange penge jeg har brugt på historiebøger. Jeg har lovet min mand, ja nærmest skrevet under på et dokument, at jeg ikke må arbejde og læse faglitteratur i vores sommerferie. Men jeg er så optaget af mit fag, at jeg næsten ikke kan stoppe. «

 

Har du nogensinde oplevet, at folk kiggede skævt til dig, fordi du var uddannet fra RUC?

»Jeg er en gang imellem blevet mødt med spørgsmålet ”Sidder I så i rundkreds til undervisninger dernede på RUC?” Og det gjorde vi faktisk nogle gange på Pædagogik & Uddannelsesstudier! Men ellers har jeg faktisk aldrig oplevet, at folk har drillet mig, fordi jeg kom fra RUC. Og hvorfor skulle de også det? Jeg er jo lykkedes og har bevist min faglighed på flere forskellige måder. Det er da en kæmpe ros til RUC som universitet, og jeg taler altid meget stolt og varmt om RUC og den høje faglighed dernede.«

 

Jeg går på 2. semester på RUC, hvad har du af gode råd til mig?

»Der er en god balance på RUC, som handler om at blive god til at samarbejde, men det er også vigtigt at holde snuden i sit eget spor. Man kan sagtens være god til at samarbejde og have ambitioner på egne vegne. Det er også vigtigt at huske, at tiden på universitetet aldrig kommer igen, der er ingen større gave end at sætte sig i en forelæsningssal og bare lytte og lære, det er så vigtigt at nyde denne tid!«

 

Da vi har afsluttet samtalen, har Gry netop lavet et opslag på sin Instagram-story. Der er få bøger tilbage i hendes shop, man skal være hurtig, hvis man vil have et eksemplar med en hilsen og signatur. Kort tid efter laver Gry et nyt opslag på sin story; alle bøger er nu udsolgt. Der kan ikke sås tvivl om bogens popularitet, ej heller Grys succes. Hun har i den grad fået sit drømmejob, hvor hun glæder sig til at komme på arbejde. Selvom det er fredag eftermiddag, da Gry og jeg snakker, er der lige et par bøger som skal pakkes først, inden Gry kan holde weekend.