Mange studerende på videregående uddannelser køber ulovlige studiebøger, selvom de godt er klar over, at det er ulovligt. Det kan der være mange grunde til. Med en anstrengt økonomi er det en dyr udgiftspost at købe studiebøger, når der også skal være penge til husleje, mad, tøj og fornøjelser. Men det gør det ikke mindre ulovligt.
I efteråret er henholdsvis en 28-årig mand og en 28-årig kvindelig tidligere studerende ved socialrådgiveruddannelsen på Via University College i Aarhus blevet idømt betingede fængselsstraffe for ulovlig kopiering af studiebøger. Begge domme var anmeldt af interesseorganisationen RettighedsAlliancen, der har arbejdet med ophavsret på internettet i mere end 10 år.
Retten i Aalborg idømte den 28-årige mand 30 dages betinget fængsel, konfiskation af computer samt udbytte på 26.454 kroner foruden krav om erstatning på 35.000 kroner til rettighedshaverne. I en periode på over otte måneder havde manden sat mindst 51 digitale studiebøger fra forskellige studieretninger ulovligt til salg. Det er sket gennem annoncer fra flere profiler på DBA, hvor studiebøgerne er blevet udbudt billigt og i nogle tilfælde til den halve pris af, hvad de originale værker sælges til.
Retten i Aarhus idømte den tidligere socialrådgiverstuderende tyve dages betinget fængsel, konfiskation af fortjeneste på 9.383 kroner samt krav om erstatning på 10.000 kroner til rettighedshaverne. Kvinden havde over en toårig periode systematisk kopieret og solgt 38 forskellige digitale kopier af lærebøger fra socialrådgiveruddannelsen gennem annoncer på Tradono, Guloggratis og DBA. Det værste for kvinden er nok mest, at den plettede straffeattest kan have konsekvenser mange år frem, når hun skal søge job inden for sit fagområde.
En undersøgelse foretaget af Epinion for RettighedsAlliancen tidligere i 2021 viser, at 50 procent af de adspurgte studerende på videregående uddannelser, som bruger digitale studiebøger, har svaret, at de har anskaffet sig mindst én digital studiebog på ulovlig vis.
Det er helt i tråd med en række artikler i RUC Paper fra 2018, hvor en undersøgelse foretaget blandt godt 900 studerende på videregående uddannelser i Danmark, viste, at 61 procent af de studerende, der havde modtaget en ulovligt kopieret studiebog, var klar over, at det var ulovligt at modtage en digital kopi af en studiebog. 72 procent af dem havde fået adgang til den ulovlige kopierede studiebog gennem en privat kontakt.
RettighedsAlliancen oplever, at den ulovlige kopiering af studiebøger er blevet et stigende problem med tiden.
”Det er klart et problem i vækst, efter den digitale udbredelse er vokset. Samtidig har vi tidligere haft udfordringer i forhold til at gøre noget ved problemet. Vi er stærkt tilfredse med de afgørelser, der er faldet her i efteråret. Dommene viser med al tydelighed, at myndighederne ikke vil acceptere den ulovlige kopiering af studiebøger,” siger Maria Fredenslund, direktør for RettighedsAlliancen.
Hun forklarer, at det er et generelt problem på alle studieretninger i hele landet, fordi mange studerende har den opfattelse, at det ikke bliver opdaget.
” Vi ser både de mere organiserende kriminelle og så studerende, som tjener penge på at sælge ulovlige studiebøger, og så er der de studerende, der bare deler med hinanden. Så det foregår ulovligt i forskellige grader. Ikke mindst på Facebook foregår den ulovlige deling,” siger hun.
Maria Fredenslund forklarer, at de har udarbejdet en oplysningskampagne, som bare ikke kan stå alene. Derfor skal der også gribes ind over for den ekstreme ulovlige kopiering.
”Det er ikke alene et problem, fordi det er ulovligt. Forfatterne er også afhængige af indtægterne fra salg af bøger. Det er vigtigt, at kvaliteten af bøgerne i undervisningen er i orden, og det kræver en opdateret viden. Derfor skal der penge tilbage i fødekæden, og det koster penge at lave nyt indhold,” understreger hun.
RettighedsAlliancen vil gerne i dialog med uddannelsesinstitutionerne, så de også tager deres ansvar for at synliggøre, at det er uacceptabelt at dele studiebøger ulovligt.
Forperson for Studenterrådet på RUC Maria Køpke har ikke en opfattelse af, at det er et udbredt problem med den ulovlige kopiering af studiebøger på RUC. Hun kender selv kun til studerende, som sælger deres brugte bøger videre til de nye studerende.
”Selvfølgelig skal man ikke bryde loven, og det er vigtigt at værne om forskningen. Men for mange er studiebøgerne en tung omkostning, og når man starter på et semester, kan man hurtigt komme af med 2.000 kroner. Det er altså mange penge for os studerende. Derfor har jeg også sympati for de studerende, som ser sig nødsaget til at skaffe bøgerne på den her måde,” siger hun.
Maria Køpke understreger, at hvis de studerende ikke har råd til at købe studiebøgerne, så er det et problem, som Studenterrådet på RUC må kigge nærmere på.
”Vi kæmper altid for de studerendes forhold, så derfor skal vi måske samarbejde endnu mere med biblioteket om at anskaffe sig flere eksemplarer af studiebøgerne og med Academic Books på RUC for at få nogle ekstra gode rabatter.”
Konsekvenser ved den ulovlige kopiering af studiebøger
Hvis RettighedsAlliancen opdager, at nogle enten køber eller sælger ulovligt kopierede studiebøger, giver de typisk en advarsel. Hvis salget foregår på Facebook, kontaktes administratoren af gruppen og gøres opmærksom på, at der foregår noget ulovligt på siden. Alt efter omfanget af den ulovlige kopiering kan der være juridiske konsekvenser. Senest med to domme i efteråret, hvor henholdsvis en kvinde og en mand fik betingede fængselsstraffe.
Det må du ikke:
Kilde: Osderelskerviden.dk